Przejdź do głównej zawartości

Właściwości lawendy – jak działa i do czego ją stosować?

Lawenda to roślina o wyjątkowym aromacie i szerokim zastosowaniu. Choć dziś doceniam jej działanie relaksujące, nie zawsze było mi z nią po drodze. Jej zapach długo kojarzył mi się z perfumami starszych pań w kościelnych ławkach. Dopiero kiedy kupiłam świecę zapachową z lawendą i cytrusami, odkryłam, jak przyjemny i kojący może być ten aromat.

W tym artykule znajdziesz kluczowe informacje o lawendzie – jej pochodzeniu, zastosowaniu i właściwościach. Jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego warto stosować lawendę, czytaj dalej!

Lawenda – pochodzenie i charakterystyka

Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia, syn. L. officinalis) należy do rodziny jasnotowatych. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego lavare („myć się”), ponieważ w starożytności dodawano ją do kąpieli. Wierzono, że ma właściwości oczyszczające i chroni przed chorobami.

W średniowieczu lawenda była stosowana jako środek przeciw dżumie, a w XVI wieku leczono nią przeziębienia, choroby nerek i paraliż.

W Polsce lawenda rośnie jako zimozielona krzewinka dorastająca do 60 cm wysokości. Jej drobne, fioletowe kwiaty zebrane są w kłosowate kwiatostany, a cała roślina pokryta jest srebrzystym kutnerem.

Lawenda pochodzi z południowej Europy, gdzie naturalnie rośnie na suchych, wapiennych zboczach. W ogrodzie najlepiej rozwija się w ciepłych, osłoniętych miejscach, na przepuszczalnej, piaszczystej glebie bogatej w wapń.

Właściwości lawendy – dlaczego warto ją stosować?

Lawenda to nie tylko piękny zapach, ale także mnóstwo korzyści zdrowotnych. Ma działanie:

Uspokajające – pomaga w redukcji stresu i ułatwia zasypianie
Bakteriostatyczne – wspomaga walkę z drobnoustrojami
Żółciopędne – poprawia trawienie
Przeciwbólowe – łagodzi bóle głowy i mięśni
Rozkurczowe – pomaga przy bólach menstruacyjnych i trawiennych
Pobudzające krążenie – wspomaga układ krążenia

Zastosowanie lawendy w codziennym życiu

1. Napary z lawendy – naturalne wsparcie zdrowia

🌿 Działanie:

  • łagodzą stany zapalne jamy ustnej i gardła
  • wspomagają trawienie
  • redukują stres i napięcie nerwowe
  • pomagają przy bezsenności

2. Olejek lawendowy – sposób na ból i skórne dolegliwości

🌿 Jak stosować?

  • wcierać (rozcieńczony) w bolące mięśnie
  • aplikować na miejsca po ukąszeniach owadów
  • stosować na skronie przy migrenach

3. Inhalacje z olejkiem lawendowym – ulga dla dróg oddechowych

🌿 Wspomagają leczenie:

  • infekcji górnych dróg oddechowych
  • zatkanego nosa
  • kaszlu i kataru

Lawenda w kuchni – jak ją wykorzystać?

Lawenda to nie tylko zapach i aromaterapia, ale także wyjątkowy składnik kulinarny. Można ją stosować w:

🍹 Syropach – do lodów, deserów, napojów, kawy, wina
🍰 Deserach – np. sernik, lody
🍬 Kandyzowanych kwiatach – dekoracja i dodatek smakowy
🍶 Aromatyzowanych octach – do sałatek i sosów
🥘 Gotowaniu – liście lawendy w niewielkich ilościach jako przyprawa
🔥 Grillowaniu – gałązki rzucone na ogień nadają aromat potrawom z rusztu

Ciekawostką jest Lavendogra – XVIII-wieczna „wódka królowej węgierskiej” zawierająca lawendę, szałwię, rozmaryn i jałowiec.

Kiedy lawendy lepiej unikać?

Mimo licznych korzyści lawenda nie jest dla każdego.

Przeciwwskazania:

  • Nie stosować bezpośrednio na skórę w dużych ilościach – może podrażniać
  • Unikać przy wrzodach żołądka, chorobach wątroby i nerek
  • Może powodować podrażnienia nerek, płuc oraz błony śluzowej żołądka i jelit
  • Olejek lawendowy może pobudzać macicę – w ciąży należy zachować ostrożność

Podsumowanie

Lawenda to nie tylko piękna roślina, ale także cenny surowiec o szerokim zastosowaniu. Dzięki swoim właściwościom uspokajającym, przeciwbólowym i aromaterapeutycznym znajduje miejsce w kosmetyce, medycynie naturalnej i kuchni.

Mam nadzieję, że ten artykuł przybliżył Ci temat lawendy i jej właściwości. Jeśli masz ochotę na więcej lawendowych inspiracji, daj mi znać w komentarzu! 😊

Popularne posty z tego bloga

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta . Ale ziemniaki można uprawiać także w zwykłych doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach. Ziemniaka można trochę oszukać Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać" : jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :) Na rynku są przystosowane do takiej uprawy piętrowe doniczki , np. takie . Właśnie takie doniczki świetnie sprawdzą się na małej powierzchni na balkonie. Jeśli jednak nie chcemy sprowadzać doniczek z zagranicy, możemy na podobnej zasadzie uprawiać ziemniaki w worku lub samemu zrobić piętrowe doniczki . Poniżej opiszę oba sposoby uprawy, ale najpierw podstawy. Uprawa ziemniaków w pojemnikach krok po kroku Wybór pojemnika. Doniczka...

Syrop z kwiatów bzu czarnego - przepis

Kwiatowej uczty ciąg dalszy: naprędce zebrane baldachy bzu czarnego posłużyły do wyrobu syropu - niezwykle prostego i pysznego. Przepisów w Internecie jest mnóstwo, ale polecam Wam mój - prosty i szybki: 15 baldachów bzu w pełnym rozkwicie 1/2 kg cukru 1/2 litra wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny Kwiaty zbieramy delikatnie do torebki lub pojemnika (najlepiej zbierać w środku dnia), rozkładamy na papierze albo ściereczce, żeby dać szansę owadom na ucieczkę. Następnie nożyczkami odcinamy pojedyncze kwiaty starając się, aby zielonych części było jak najmniej. Gotujemy syrop z cukru wody i soku z cytryny, gorącym syropem zalewamy kwiaty, przykrywamy i zostawiamy na dwa dni. Potem cedzimy przez ściereczkę albo gazę i przelewamy do butelki. Z tego przepisu otrzymamy około 0,7 litra syropu, niezbyt stężonego. Najlepiej smakuje rozcieńczony wodą, z dodatkiem lodu i cytryny. Jeżeli chcemy wykorzystać syrop od razu, trzymamy go w lodówce parę...

Hodowla i uprawa - na czym polega różnica?

Wiele razy słyszałam, że ktoś np. hoduje pomidory w szklarni, albo kwiaty na balkonie. Moje wrażliwe ogrodnicze ucho cierpi wtedy okrutnie :) Już tłumaczę dlaczego i czym się różni hodowla od uprawy. W uproszczeniu określenie HODOWLA jest zarezerwowanie dla procesu tworzenia nowych odmian. Hodowla prowadzona jest w specjalistycznych firmach i uczelniach wyższych. Z hodowlą mamy do czynienia kiedy np. krzyżujemy* dwie rośliny, a pośród ich potomstwa wybieramy takie osobniki jakie nam się podobają (dokonujemy selekcji) i które znowu krzyżujemy. Po kilku - kilkunastu takich cyklach krzyżowanie+selekcja otrzymujemy nową odmianę. To może trwać nawet kilkanaście lat. Podkreślam, że to duuuże uproszczenie.  Jeżeli kupujemy nasiona lub rośliny np. wspomnianych pomidorów, wysiewamy lub sadzimy je sobie w ogrodzie, szklarni, na balkonie. Następnie nawozimy, odchwaszczamy, czyli ogólnie pielęgnujemy, po czym zbieramy owoce, które zjadamy, to po prostu te pomidory UPRAWIAMY ....