Przejdź do głównej zawartości

Jak kupować dynie? | How to buy pumpkins?

Jak wybrać dobrą dynię? Jak odróżnić najbardziej wartościowe owoce dyni olbrzymiej (ang. winter squash) od owoców dyni zwyczajnej (ang. summer squash)? Oto jest pytanie.
Obserwując to, co dzieje się na sklepowych półkach i w Internecie postanowiłam zadziałać i przygotować mały przewodnik po dyniach. Bo trzeba przyznać, że zamieszanie wokół nazw i przynależności gatunkowej w przypadku dyń jest faktem nie tylko w Polsce ale i innych krajach. Wiąże się ono z ogromną różnorodnością w wyglądzie tych rośli i bardzo długą tradycją ich uprawy w różnych częściach świata.

Ten wpis opisuje dynie pod kątem kulinarnym. Jeśli chcesz poznać podstawowe informacje o tym jakie są najważniejsze gatunki dyń, jak wyglądają i jak je uprawiać - zapraszam tutaj.

owoce dyni olbrzymiej i dyni zwyczajnej

W Polsce możemy kupić głównie owoce trzech gatunków dyni: dyni olbrzymiej (Cucurbita maxima), dyni zwyczajnej (Cucurbita pepo) i dyni piżmowej (Cucurbita moschata). 

Dynia olbrzymia i piżmowa zawierają najwięcej beta karotenu i w związku z tym można powiedzieć, że są najbardziej wartościowe. Skórka owoców tych dyń jest zwykle pomarańczowa (w przypadku dyni olbrzymiej może być np. zielona, szara), miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor. Owoce tych dwóch gatunków najlepiej nadają się na przetwory i ciasta, do pieczenia i gotowania zupy dyniowej. Znajdują się również w daniach gotowych dla dzieci (tych w słoiczkach) - i dobrze, ale o tym napiszę innym razem.
(Polecam polskie odmiany dyni olbrzymiej, których opisy znajdziecie tutaj.)
Cucurbita maxima - winter squash has a round and soft stalk.

Cucurbita moshata, Butternut type


Na rynku dostępne są również pomarańczowe, duże i bardzo atrakcyjnie wyglądające owoce dyni zwyczajnej. Ich miąższ nie jest tak intensywnie pomarańczowy, co wiąże się z mniejszą zawartością beta karotenu. Można je oczywiście jeść, ale równie dobrym zastosowaniem dla nich jest lampion na Halloween:
Dynia zwyczajna jest najbardziej zróżnicowanym gatunkiem. Do odmian botanicznych należy kabaczek i cukinia oraz patison, dynia makaronowa (miąższ po ugotowaniu rozpada się na nitki) i dynia oleista (również bezłupinowa, z nasion której tłoczy się najlepszy olej):
Cucurbita pepo has an angular stem. Types: pumpkins, zucchini, pattypan squash.


Zatem jak odróżnić dynię olbrzymią od dyni zwyczajnej? Zwróć uwagę na szypułkę. Dynia olbrzymia ma okrągłą i miękką szypułkę. Dynia zwyczajna, czego najlepszym przykładem jest cukinia, ma kanciastą szypułkę, która w przekroju przypomina gwiazdkę. Widać to na moich zdjęciach:
Left:Cucurbita maxima - winter squash has a round and soft stalk.
Right:Cucurbita pepo has an angular stem.

Poniżej jeszcze więcej zdjęć dyni olbrzymiej:



Gdzie kupować dynie? Wszędzie
PS. Z kupowaniem dyni olbrzymiej warto wstrzymać się do drugiej połowy września. Albo przyjąć zasadę, że im później tym lepiej, ponieważ zawartość beta karotenu w owocach rośnie w miarę dojrzewania.

Życzę świadomego kupowania :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Skąd się wzięły truskawki? | The origin of strawberries

Nie wyobrażam sobie czerwca bez truskawek. Wy pewnie też :) A wyobrażacie sobie, że jeszcze 300 lat temu takich dużych, soczystych truskawek jakie znamy nie było nawet na świecie?
Truskawka to stosunkowo młody "wynalazek" i w porównaniu z innymi roślinami gości na naszych stołach dość krótko. Pierwsze kroki w tym kierunku poczynili Francuzi, którzy w XIV wieku zaczęli uprawiać w swoich ogrodach poziomki pospolite (Fragaria vesca) wykopane w lesie. Ale to nie od poziomek pospolitych wywodzą się truskawki, tylko ze skrzyżowania dwóch innych gatunków poziomek. I tutaj będzie mała dygresja genetyczno-nazewnicza abyście mogli zrozumieć co i jak.
Poziomka jaką możecie spotkać w naszych lasach to poziomka pospolita, po łacinie Fragaria vesca. Truskawka po łacinie to Fragaria ×ananassa - poziomka ananasowa. Znaczek × przed nazwą gatunkową wskazuje że roślina jest tzw. mieszańcem międzygatunkowym. W przypadku truskawki skrzyżowane zostały dwa gatunki poziomek zza Atlantyku: poziomk…

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…