Przejdź do głównej zawartości

Ogród Botaniczny LPKiW w Bydgoszczy | Botanical Garden in The Forest Park for Culture and Leisure in Bydgoszcz

W tym roku miałam niezwykłą przyjemność spędzić majówkę w Bydgoszczy. Jedną z licznych atrakcji tego miasta jest Leśny Park Kultury i Wypoczynku "Myślęcinek". Na terenie parku znajduje się m.in przepiękny, stworzony z wielkim rozmachem Ogród Botaniczny:



Ogród Botaniczny LPKiW to ogród miejski o powierzchni 60 ha. Zgromadzono tu 820 gatunków roślin, w tym 460 gatunków roślin dziko rosnących. Koncepcja zagospodarowania przestrzennego Ogrodu Botanicznego została opracowana w 1977 r. przez prof. Edwarda Bartmana, który określił ogólne zasady budowy i program Ogrodu. Tworzenie Ogrodu rozpoczęto w 1980 r.

Najważniejszy i największy dział Ogrodu poświęcony jest polskim zbiorowiskom roślinnym. Kolekcja roślin przedstawiona jest w formie zbiorowisk w których te gatunki bytują. Dzięki temu mamy wrażenie że jesteśmy w parku krajobrazowym, a nie typowym ogrodzie botanicznym:


Główne działy Ogrodu to:
1. Zbiorowiska roślinne Polski (m.in. roślinność wodna i szuwarowa, łąki i murawy)
2. Arboretum (dendroflora wybranych formacji świata)
3. Ogród roślin iglastych:

Ogród roślin iglastych

4. Alpinarium (chluba Ogrodu):


Alpinarium

5. Kolekcje rodzajowe (m.in ogród kwitnącej wiśni i jabłoni, magnolii, tawuł, dereni)
6. Ekspozycje tematyczne (m.in. ogród motyli, płeć u roślin)
7. Ogród agrobotaniczny (część zamknięta zawierająca kolekcję roślin uprawnych)
8. Ścieżka botaniczna dla niewidomych i niedowidzących (230 taksonów roślin opatrzonych etykietą zapisaną pismem Braille’a)

Opisy poszczególnych działów można znaleźć tutaj.

Innym Ogrodem Botanicznym w Bydgoszczy wartym odwiedzenia jest Ogród Botaniczny - Arboretum Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego.

Warto wiedzieć, że Myślęcinek to największy w Polsce park miejski o powierzchni ponad 800 ha. Na jego terenie, oprócz Ogrodu Botanicznego znajduje się Zoo (Ogród Fauny Polskiej) i Park Rozrywki.


LEŚNY PARK KULTURY I WYPOCZYNKU "MYŚLĘCINEK" SP. Z O.O. W BYDGOSZCZY
ul.Gdańska 173-175, 85-674 Bydgoszcz
http://www.myslecinek.pl/content/kontakt
tel. (052) 328-00-09, (052) 328-00-23
wstęp wolny

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylo Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje,…

Śledzie w piernikach - polskie klimaty | Herrings with gingerbread - so Polish!

Bardzo lubię śledzie. Bardzo. I pierniki też. A co jest najlepsze to to, że połączenie śledzia i pierników jest obłędne! Więc nie będę się długo rozwodziła, tylko od razu podaję Wam swój przepis na te delicje :)  Ja użyłam śledzi marynowanych w szwedzkiej zalewie 1-2-3. I generalnie dobrze jest użyć śledzi z octu, bo wtedy mają lepszą konsystencję. No chyba że ości Wam nie przeszkadzają - wtedy wystarczy użyć wymoczonych śledzi z solanki.  Jeśli używacie śledzi z octu (innej marynaty niż ta moja), też warto je wymoczyć aby nie były bardzo kwaśne.
Proporcje są na 8 płatów śledziowych. A TUTAJ pobierzecie wersję do druku.
I marynata - szwedzka marynata 1-2-3 0,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 4 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 średnia marchew pokrojona w plasterki  1 średnia cebula pokrojona w plasterki
II marynata - piernikowa 1,5 szklanki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku 10 łyżek drobno pokruszonych pierników 1 duża cebula drobn…

Śledzie w jagodach - szwedzkie klimaty | Herrings with blueberries - my way

Jagody, i w ogóle owoce jagodowe, w szwedzkiej kuchni mają szczególne miejsce. Zrozumiałam to kiedy w ostatnie wakacje byłam w Szwecji i do śniadania podano nam dwa rodzaje gęstych soków przecierowych, zwanych zupami: z borówki czernicy (blåbärssoppa) i z owoców róży (nyponsoppa). Ale to jeszcze nic takiego nadzwyczajnego dla polskich kubków smakowych. Gdzieś mi niedawno mignął w internetach przepis na śledzie marynowane w jagodach. Bardzo mnie to zaintrygowało i postanowiłam zgłębić temat. A że po szwedzku umiem może dwa-trzy wyrazy, szukałam z użyciem tłumacza Google. No i okazało się że (tu będzie komplement jakby były wątpliwości) Szwedzi mają niezłego kręćka na punkcie marynowanych śledzi. Znalazłam dziesiątki smakowitych przepisów, w tym wiele na wersję z jagodami.
Na ich bazie zrobiłam swoją wersję, którą chciałam się z Wami dziś podzielić. Ciekawa jestem jak Wam się podoba i czy go wypróbujecie :)
Proporcje na 8 płatów śledziowych.  Śledzie marynują się w sumie 4 dni ale warto…