Przejdź do głównej zawartości

Jesiennik, czyli jesienny wymiennik roślin | Autumn giveaway

W ostatni weekend października spotykamy się na Jesienniku. Jesiennik to jesienne wydanie wymiennika organizowanego przez Sebastiana Kulisa prowadzącego Roślinne Porady. Ponieważ tę edycję wspieram koncepcyjnie i organizacyjnie, zapraszam Was podwójnie serdecznie na to wydarzenie!

Idea Jesiennika jest prosta: robimy przegląd pudełek z nasionami, parapetów, półek i spiżarni, a to czego mamy w nadmiarze zabieramy 28 października na 9:00 do kawiarni STOR w Warszawie i wymieniamy się.

Cała inicjatywa jest darmowa, a wymiana odbywa się bezgotówkowo, na zasadzie dogadywania się z drugą osobą. Nie ukrywam, że sporo materiałów mam w nadmiarze, więc nie będę się mocno targować ;)

Ja już zrobiłam przegląd pudełek z nasionami i szafek kuchennych. Poniżej przygotowałam listę roślin i przysmaków z krótkimi opisami i instrukcjami wysiewu. Nie wszystkie opisy są pełne, ale do wiosny jeszcze trochę czasu ;) Nie martwcie się w każdym razie - nie zostawię Was samych z nasionkami ode mnie!

Na pierwszy ogień idą... baobaby! Nasiona dostałam od Miłki (dziękuję!) i jak widać są zdolne do kiełkowania. Nie mam ich dużo, więc umówmy się tak: pierwsze trzy osoby które po 9:00 rano w sobotę na Jesienniku podejdą do mnie i podadzą hasło "Senegal" otrzymają ode mnie nasionka. Zapraszam do zabawy!

Ogórek kiwano - o nim mam osobny artykuł, gdzie wyjaśniam też jak go uprawiać.

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) - ciekawa roślina przyprawowa o aromatycznych nasionach przypominających zapachem kminek. Bardzo pasuje do chleba i innych wypieków - nie tylko wizualnie ;)
Nasiona wysiewamy w kwietniu wprost do gruntu.
 

Pomidor 'Dancing With Smurfs' - pomidor koktajlowy, wysokorosnący, początkowo prawie czarne owoce, dojrzałe są malinowo-fioletowe. O tym jak go uprawiać napiszę później.

Ogórek cytrynowy, czyli ogórek gruntowy odmiany 'Citron'. Jak podaje producent "Odmiana średnio wczesna (65 dni od siewu do zbioru) o charakterystycznym owocu kształtem zbliżonym do cytryny i ciekawym jasnożółtym kolorze skórki. Polecana do bezpośredniego spożycia w stanie młodym. Owoce lekkostrawne, o przyjemnym, słodkim smaku, pozbawione goryczki. Odmiana przeznaczona do uprawy w gruncie. Na sałatki, do konserwowania i kiszenia. Wymaga gleby dobrze nawożonej, przepuszczalnej, wilgotnej i ciepłej."

Ogórek meksykański (cucamelon, mysi melon) - nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek. Mam osobny artykuł na jego temat.

Ostra papryka typ pomidorowy.
O tym jak ją uprawiać napiszę później.

Ostra papryka "pognieciona", czyli w typie odmiany 'Bhut Jolokia'.
O tym jak ją uprawiać napiszę później.

Ozdobne dynie - mieszanka odmian dyni zwyczajnej. Nasiona wysiewamy wprost do gruntu po 15 maja w rozstawie 50x50 cm na słonecznym stanowisku. Więcej o dyniach zwyczajnych i ich uprawie tutaj.

Nagietek - to roślina lecznicza, ale ja te kwiaty raczej jem :) Tutaj jest więcej informacji na jego temat.
Nasiona wysiewamy wprost do gruntu w kwietniu i maju na słonecznym stanowisku.


Z rzeczy do jedzenia będę miała suszone kwiaty nawłoci (ale jako ciekawostkę, bo ja ma z nimi złe doświadczenia o których możecie przeczytać tutaj) oraz m.in. kawę z nasion róży (tak tak!), czystka, suszoną bazylię, kmin rzymski i zieloną herbatę.
A, i jeszcze mam sadzonkę imbiru i mieszankę nasion roślin miododajnych!


Przykłady innych rzeczy które można przynieść: cebulki, kłącza, korzenie czy sadzonki; sadzonki roślin domowych, całe rośliny w doniczkach, słoikowe przetwory z roślin, ciasta, chleby czy inne wypieki; plony z ogrodu: warzywa, zioła czy owoce; akcesoria związane z uprawą np. doniczki czy narzędzia, książki ogrodnicze lub kulinarne i cokolwiek innego kojarzącego się z roślinami a nie chcecie żeby się zmarnowało. Dodatkowe informacje znajdziecie na stronie wydarzenia.

Do zobaczenia!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylko Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje…