Przejdź do głównej zawartości

Jesiennik, czyli jesienny wymiennik roślin | Autumn giveaway

W ostatni weekend października spotykamy się na Jesienniku. Jesiennik to jesienne wydanie wymiennika organizowanego przez Sebastiana Kulisa prowadzącego Roślinne Porady. Ponieważ tę edycję wspieram koncepcyjnie i organizacyjnie, zapraszam Was podwójnie serdecznie na to wydarzenie!

Idea Jesiennika jest prosta: robimy przegląd pudełek z nasionami, parapetów, półek i spiżarni, a to czego mamy w nadmiarze zabieramy 28 października na 9:00 do kawiarni STOR w Warszawie i wymieniamy się.

Cała inicjatywa jest darmowa, a wymiana odbywa się bezgotówkowo, na zasadzie dogadywania się z drugą osobą. Nie ukrywam, że sporo materiałów mam w nadmiarze, więc nie będę się mocno targować ;)

Ja już zrobiłam przegląd pudełek z nasionami i szafek kuchennych. Poniżej przygotowałam listę roślin i przysmaków z krótkimi opisami i instrukcjami wysiewu. Nie wszystkie opisy są pełne, ale do wiosny jeszcze trochę czasu ;) Nie martwcie się w każdym razie - nie zostawię Was samych z nasionkami ode mnie!

Na pierwszy ogień idą... baobaby! Nasiona dostałam od Miłki (dziękuję!) i jak widać są zdolne do kiełkowania. Nie mam ich dużo, więc umówmy się tak: pierwsze trzy osoby które po 9:00 rano w sobotę na Jesienniku podejdą do mnie i podadzą hasło "Senegal" otrzymają ode mnie nasionka. Zapraszam do zabawy!

Ogórek kiwano - o nim mam osobny artykuł, gdzie wyjaśniam też jak go uprawiać.

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) - ciekawa roślina przyprawowa o aromatycznych nasionach przypominających zapachem kminek. Bardzo pasuje do chleba i innych wypieków - nie tylko wizualnie ;)
Nasiona wysiewamy w kwietniu wprost do gruntu.
 

Pomidor 'Dancing With Smurfs' - pomidor koktajlowy, wysokorosnący, początkowo prawie czarne owoce, dojrzałe są malinowo-fioletowe. O tym jak go uprawiać napiszę później.

Ogórek cytrynowy, czyli ogórek gruntowy odmiany 'Citron'. Jak podaje producent "Odmiana średnio wczesna (65 dni od siewu do zbioru) o charakterystycznym owocu kształtem zbliżonym do cytryny i ciekawym jasnożółtym kolorze skórki. Polecana do bezpośredniego spożycia w stanie młodym. Owoce lekkostrawne, o przyjemnym, słodkim smaku, pozbawione goryczki. Odmiana przeznaczona do uprawy w gruncie. Na sałatki, do konserwowania i kiszenia. Wymaga gleby dobrze nawożonej, przepuszczalnej, wilgotnej i ciepłej."

Ogórek meksykański (cucamelon, mysi melon) - nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek. Mam osobny artykuł na jego temat.

Ostra papryka typ pomidorowy.
O tym jak ją uprawiać napiszę później.

Ostra papryka "pognieciona", czyli w typie odmiany 'Bhut Jolokia'.
O tym jak ją uprawiać napiszę później.

Ozdobne dynie - mieszanka odmian dyni zwyczajnej. Nasiona wysiewamy wprost do gruntu po 15 maja w rozstawie 50x50 cm na słonecznym stanowisku. Więcej o dyniach zwyczajnych i ich uprawie tutaj.

Nagietek - to roślina lecznicza, ale ja te kwiaty raczej jem :) Tutaj jest więcej informacji na jego temat.
Nasiona wysiewamy wprost do gruntu w kwietniu i maju na słonecznym stanowisku.


Z rzeczy do jedzenia będę miała suszone kwiaty nawłoci (ale jako ciekawostkę, bo ja ma z nimi złe doświadczenia o których możecie przeczytać tutaj) oraz m.in. kawę z nasion róży (tak tak!), czystka, suszoną bazylię, kmin rzymski i zieloną herbatę.
A, i jeszcze mam sadzonkę imbiru i mieszankę nasion roślin miododajnych!


Przykłady innych rzeczy które można przynieść: cebulki, kłącza, korzenie czy sadzonki; sadzonki roślin domowych, całe rośliny w doniczkach, słoikowe przetwory z roślin, ciasta, chleby czy inne wypieki; plony z ogrodu: warzywa, zioła czy owoce; akcesoria związane z uprawą np. doniczki czy narzędzia, książki ogrodnicze lub kulinarne i cokolwiek innego kojarzącego się z roślinami a nie chcecie żeby się zmarnowało. Dodatkowe informacje znajdziecie na stronie wydarzenia.

Do zobaczenia!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

kapusta nie tylko ozdobna [OGRÓD SMAKOSZA] | not only ornamental cabbage [FOODIE'S GARDEN]

Kapusta ozdobna jest przepiękna. Bardzo się cieszę, że w końcu na prawdę zaistniała w zieleni miejskiej i kwiaciarniach. Ja sama w tym roku uprawiałam taką kapustę, dzięki temu mogłam trochę poeksperymentować z nią w kuchni. Nasiona wysiałam w marcu. Wschodziły równo i szybko, więc na moim niezbyt oświetlonym parapecie siewki były wydłużone. W kwietniu wyglądały tak jak na zdjęciu obok.
W maju wysadziłam kapustę do gruntu i czekałam, czekałam, czekałam... rosła powoli i ostatecznie nie przebarwiła się zbytnio. Ale nadal jak widać była ozdobna.
Jednak ja byłam ciekawa czy jest smaczna. Pod względem wartości odżywczych (i botanicznie też) kapusta ozdobna jest podobna do jarmużu (w języku angielskim jest określana jako ornamenthal cabbage lub flowering kale, czyli kwitnący jarmuż), przy czym dużo też zależy od koloru liści.
Najpierw zrobiłam czipsy z kapusty. Jest to banalnie proste: nagrzewa się piekarnik do 200 stopni, kapustę (bez grubszych nerwów) skrapia się olejem; do tego szcz…

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Jak hodować kiełki? a właściwie - uprawiać :] | How to grow sprouts?

Niezależnie od gatunku nasiona (1) przebieramy, (2) płuczemy, (3) namaczamy, (3) płuczemy, (4) wysiewamy i (5) płuczemy/zraszamy przynajmniej raz dziennie i (6) czekamy na zbiory.

Żelazna zasada uprawy kiełków to czysto, mokro, ciepło i przewiewnie, ale...
Informacji na ten temat jest cała masa na różnych stronach, ale jest parę ważnych rzeczy na które nie zwraca się uwagi, stąd pomysł na poniższe vademecum. Tutaj znajdziecie ważne informacje ode mnie oraz linki do wartościowych stron. Zatem po kolei:

1. Czy kiełkowanie jest dla mnie?
Prawdopodobnie tak :) jest to przyjemne, proste i satysfakcjonujące zajęcie. Jeśli nie masz jednak przekonania nie kupuj od razu kiełkownicy i pół kilo nasion. Początkującym i niezdecydowanym polecam uprawę w słoiku (słoik + gaza + sznurek/gumka) i torebkę nasion rzodkiewki.

2. Kupowanie nasion Przede wszystkim kupujemy nasiona o których wiemy, że są przeznaczone do uprawy na kiełki. Jeżeli nasiona były wyprodukowane z przeznaczeniem na kiełki, to na p…