Przejdź do głównej zawartości

Polskie dynie - odmiany dyni olbrzymiej | Polish gourd (Cucurbita maxima) cultivars

Obecnie dynie są bardzo popularnym warzywem, zarówno w ogrodzie, jak i w kuchni. Wciąż mają małe znaczenie gospodarcze, ale królują w przydomowych ogródkach. 
Dobrze wiedzieć, że mamy wiele polskich odmian tego warzywa. Przy kupowaniu nasion warto zwrócić na to uwagę z bardzo praktycznej przyczyny: odmiany wyhodowane w Polsce są najlepiej przystosowane do naszego klimatu, więc mamy większe szanse na udane zbiory.

Dodatkowo, hodowla dyń poszła w kierunku małych owoców - nie ma już problemu z dużymi owocami, które nie dość że ciężkie i nieporęczne, to jeszcze trudno było wykorzystać od razu w całości.

Choć moja ulubiona odmiana to 'Ambar' (najlepsza do pieczenia i na zupę, bo ma twardy miąższ a po ugotowaniu/pieczeniu kremową konsystencję), to śmiało mogę polecić wszystkie poniższe odmiany, bo są świetne - i do pieczenia, i na zupę.

Poniżej zamieszczam listę odmian wraz z krótką charakterystyką:

C. maxima 'Amazonka'

'Amazonka'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: pomarańczowy z kremowymi paskami
miąższ: pomarańczowy, gruby, mięsisty
masa owoców: 1-1,5 kg
zastosowanie: uniwersalne, również na soki i przeciery dla dzieci
cecha charakterystyczna: małe owoce z zielonym "oczkiem" od spodu, 9-13 mg karotenu w 100 g świeżego miąższu, polecana do małych ogródków
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 1x1 m
zbiór: wrzesień - październik

C. maxima 'Ambar'

'Ambar'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: ciemnozielony
miąższ: złotopomarańczowy, bardzo twardy, zawiera bardzo mało wody
masa owoców: 2-4 kg
zastosowanie: uniwersalne, świetne na marmolady i zupy, do pieczenia, do przetwórstwa, dla przemysłu cukierniczego i gorzelniczego
cecha charakterystyczna: bardzo twardy miąższ, bardzo duża zawartość beta karotenu (10-12 mg w 100 g świeżego miąższu),
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: lipiec - wrzesień

'Bambino'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: pomarańczowy z delikatną szarą siateczką
miąższ: ciemnopomarańczowy, soczysty i kruchy, o dużej zawartości cukrów, karotenu, witaminy A i C
masa owoców: 5-10 kg
zastosowanie: warzywo, pasza dla zwierząt, do przetwórstwa, dla przemysłu cukierniczego i gorzelniczego
cecha charakterystyczna: owoce można przechowywać do końca zimy
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: sierpień - październik

C. maxima 'Justynka'

'Justynka'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: pomarańczowo - czerwony z jasnymi smugami
miąższ: ciemnopomarańczowy, miękki, grubości do 5 cm o dużej wartości dietetycznej, bogaty w karoten
masa owoców: 2,5-3,5 kg
zastosowanie: do bezpośredniego spożycia w postaci soku, kompotu, ciasta lub do sporządzania przetworów
cecha charakterystyczna: owoce można przechowywać do końca zimy, owoce dekoracyjne
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 1x1 metr
zbiór: sierpień - wrzesień


C. maxima 'Karowita' - poprzedniczka 'Karowity Bis'
'Karowita Bis'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: jasnoczerwona
miąższ: intensywnie pomarańczowy, gruby, bardzo smaczny
masa owoców: 3-6 kg
zastosowanie: do bezpośredniego spożycia w postaci soku, na zupę, do marynowania
cecha charakterystyczna: bardzo smaczna, dużo cukru i beta karotenu, można długo przechowywać
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 1x1 metr
zbiór: październik

'Melonowa Żółta'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: różowo-pomarańczowy
miąższ: pomarańczowy, gruby, soczysty, jędrny
masa owoców: 10-20 kg
zastosowanie: uniwersalne - do bezpośredniego spożycia i na przetwory
cecha charakterystyczna: dobrze się przechowuje, bardzo duże owoce
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: sierpień - październik


C. maxima 'Otylia'

'Otylia'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: różowo-pomarańczowy z jasnymi smużkami
miąższ: gruby (5-7 cm) o barwie żółto-pomarańczowej
masa owoców: 5-10 kg
zastosowanie: uniwersalne, w kuchni, w przetwórstwie oraz w żywieniu zwierząt
cecha charakterystyczna: duże białe nasiona
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: sierpień - październik


Popularne posty z tego bloga

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta . Ale ziemniaki można uprawiać także w zwykłych doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach. Ziemniaka można trochę oszukać Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać" : jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :) Na rynku są przystosowane do takiej uprawy piętrowe doniczki , np. takie . Właśnie takie doniczki świetnie sprawdzą się na małej powierzchni na balkonie. Jeśli jednak nie chcemy sprowadzać doniczek z zagranicy, możemy na podobnej zasadzie uprawiać ziemniaki w worku lub samemu zrobić piętrowe doniczki . Poniżej opiszę oba sposoby uprawy, ale najpierw podstawy. Uprawa ziemniaków w pojemnikach krok po kroku Wybór pojemnika. Doniczka...

Syrop z kwiatów bzu czarnego - przepis

Kwiatowej uczty ciąg dalszy: naprędce zebrane baldachy bzu czarnego posłużyły do wyrobu syropu - niezwykle prostego i pysznego. Przepisów w Internecie jest mnóstwo, ale polecam Wam mój - prosty i szybki: 15 baldachów bzu w pełnym rozkwicie 1/2 kg cukru 1/2 litra wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny Kwiaty zbieramy delikatnie do torebki lub pojemnika (najlepiej zbierać w środku dnia), rozkładamy na papierze albo ściereczce, żeby dać szansę owadom na ucieczkę. Następnie nożyczkami odcinamy pojedyncze kwiaty starając się, aby zielonych części było jak najmniej. Gotujemy syrop z cukru wody i soku z cytryny, gorącym syropem zalewamy kwiaty, przykrywamy i zostawiamy na dwa dni. Potem cedzimy przez ściereczkę albo gazę i przelewamy do butelki. Z tego przepisu otrzymamy około 0,7 litra syropu, niezbyt stężonego. Najlepiej smakuje rozcieńczony wodą, z dodatkiem lodu i cytryny. Jeżeli chcemy wykorzystać syrop od razu, trzymamy go w lodówce parę...

Hodowla i uprawa - na czym polega różnica?

Wiele razy słyszałam, że ktoś np. hoduje pomidory w szklarni, albo kwiaty na balkonie. Moje wrażliwe ogrodnicze ucho cierpi wtedy okrutnie :) Już tłumaczę dlaczego i czym się różni hodowla od uprawy. W uproszczeniu określenie HODOWLA jest zarezerwowanie dla procesu tworzenia nowych odmian. Hodowla prowadzona jest w specjalistycznych firmach i uczelniach wyższych. Z hodowlą mamy do czynienia kiedy np. krzyżujemy* dwie rośliny, a pośród ich potomstwa wybieramy takie osobniki jakie nam się podobają (dokonujemy selekcji) i które znowu krzyżujemy. Po kilku - kilkunastu takich cyklach krzyżowanie+selekcja otrzymujemy nową odmianę. To może trwać nawet kilkanaście lat. Podkreślam, że to duuuże uproszczenie.  Jeżeli kupujemy nasiona lub rośliny np. wspomnianych pomidorów, wysiewamy lub sadzimy je sobie w ogrodzie, szklarni, na balkonie. Następnie nawozimy, odchwaszczamy, czyli ogólnie pielęgnujemy, po czym zbieramy owoce, które zjadamy, to po prostu te pomidory UPRAWIAMY ....