Przejdź do głównej zawartości

Polskie dynie - odmiany dyni olbrzymiej | Polish gourd (Cucurbita maxima) cultivars

Obecnie dynie są bardzo popularnym warzywem, zarówno w ogrodzie, jak i w kuchni. Wciąż mają małe znaczenie gospodarcze, ale królują w przydomowych ogródkach. 
Dobrze wiedzieć, że mamy wiele polskich odmian tego warzywa. Przy kupowaniu nasion warto zwrócić na to uwagę z bardzo praktycznej przyczyny: odmiany wyhodowane w Polsce są najlepiej przystosowane do naszego klimatu, więc mamy większe szanse na udane zbiory.

Dodatkowo, hodowla dyń poszła w kierunku małych owoców - nie ma już problemu z dużymi owocami, które nie dość że ciężkie i nieporęczne, to jeszcze trudno było wykorzystać od razu w całości.

Choć moja ulubiona odmiana to 'Ambar' (najlepsza do pieczenia i na zupę, bo ma twardy miąższ a po ugotowaniu/pieczeniu kremową konsystencję), to śmiało mogę polecić wszystkie poniższe odmiany, bo są świetne - i do pieczenia, i na zupę.

Poniżej zamieszczam listę odmian wraz z krótką charakterystyką:

C. maxima 'Amazonka'

'Amazonka'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: pomarańczowy z kremowymi paskami
miąższ: pomarańczowy, gruby, mięsisty
masa owoców: 1-1,5 kg
zastosowanie: uniwersalne, również na soki i przeciery dla dzieci
cecha charakterystyczna: małe owoce z zielonym "oczkiem" od spodu, 9-13 mg karotenu w 100 g świeżego miąższu, polecana do małych ogródków
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 1x1 m
zbiór: wrzesień - październik

C. maxima 'Ambar'

'Ambar'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: ciemnozielony
miąższ: złotopomarańczowy, bardzo twardy, zawiera bardzo mało wody
masa owoców: 2-4 kg
zastosowanie: uniwersalne, świetne na marmolady i zupy, do pieczenia, do przetwórstwa, dla przemysłu cukierniczego i gorzelniczego
cecha charakterystyczna: bardzo twardy miąższ, bardzo duża zawartość beta karotenu (10-12 mg w 100 g świeżego miąższu),
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: lipiec - wrzesień

'Bambino'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: pomarańczowy z delikatną szarą siateczką
miąższ: ciemnopomarańczowy, soczysty i kruchy, o dużej zawartości cukrów, karotenu, witaminy A i C
masa owoców: 5-10 kg
zastosowanie: warzywo, pasza dla zwierząt, do przetwórstwa, dla przemysłu cukierniczego i gorzelniczego
cecha charakterystyczna: owoce można przechowywać do końca zimy
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: sierpień - październik

C. maxima 'Justynka'

'Justynka'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: pomarańczowo - czerwony z jasnymi smugami
miąższ: ciemnopomarańczowy, miękki, grubości do 5 cm o dużej wartości dietetycznej, bogaty w karoten
masa owoców: 2,5-3,5 kg
zastosowanie: do bezpośredniego spożycia w postaci soku, kompotu, ciasta lub do sporządzania przetworów
cecha charakterystyczna: owoce można przechowywać do końca zimy, owoce dekoracyjne
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 1x1 metr
zbiór: sierpień - wrzesień


C. maxima 'Karowita' - poprzedniczka 'Karowity Bis'
'Karowita Bis'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: jasnoczerwona
miąższ: intensywnie pomarańczowy, gruby, bardzo smaczny
masa owoców: 3-6 kg
zastosowanie: do bezpośredniego spożycia w postaci soku, na zupę, do marynowania
cecha charakterystyczna: bardzo smaczna, dużo cukru i beta karotenu, można długo przechowywać
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 1x1 metr
zbiór: październik

'Melonowa Żółta'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: różowo-pomarańczowy
miąższ: pomarańczowy, gruby, soczysty, jędrny
masa owoców: 10-20 kg
zastosowanie: uniwersalne - do bezpośredniego spożycia i na przetwory
cecha charakterystyczna: dobrze się przechowuje, bardzo duże owoce
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: sierpień - październik


C. maxima 'Otylia'

'Otylia'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: różowo-pomarańczowy z jasnymi smużkami
miąższ: gruby (5-7 cm) o barwie żółto-pomarańczowej
masa owoców: 5-10 kg
zastosowanie: uniwersalne, w kuchni, w przetwórstwie oraz w żywieniu zwierząt
cecha charakterystyczna: duże białe nasiona
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: sierpień - październik


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

kapusta nie tylko ozdobna [OGRÓD SMAKOSZA] | not only ornamental cabbage [FOODIE'S GARDEN]

Kapusta ozdobna jest przepiękna. Bardzo się cieszę, że w końcu na prawdę zaistniała w zieleni miejskiej i kwiaciarniach. Ja sama w tym roku uprawiałam taką kapustę, dzięki temu mogłam trochę poeksperymentować z nią w kuchni. Nasiona wysiałam w marcu. Wschodziły równo i szybko, więc na moim niezbyt oświetlonym parapecie siewki były wydłużone. W kwietniu wyglądały tak jak na zdjęciu obok.
W maju wysadziłam kapustę do gruntu i czekałam, czekałam, czekałam... rosła powoli i ostatecznie nie przebarwiła się zbytnio. Ale nadal jak widać była ozdobna.
Jednak ja byłam ciekawa czy jest smaczna. Pod względem wartości odżywczych (i botanicznie też) kapusta ozdobna jest podobna do jarmużu (w języku angielskim jest określana jako ornamenthal cabbage lub flowering kale, czyli kwitnący jarmuż), przy czym dużo też zależy od koloru liści.
Najpierw zrobiłam czipsy z kapusty. Jest to banalnie proste: nagrzewa się piekarnik do 200 stopni, kapustę (bez grubszych nerwów) skrapia się olejem; do tego szcz…

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Jak hodować kiełki? a właściwie - uprawiać :] | How to grow sprouts?

Niezależnie od gatunku nasiona (1) przebieramy, (2) płuczemy, (3) namaczamy, (3) płuczemy, (4) wysiewamy i (5) płuczemy/zraszamy przynajmniej raz dziennie i (6) czekamy na zbiory.

Żelazna zasada uprawy kiełków to czysto, mokro, ciepło i przewiewnie, ale...
Informacji na ten temat jest cała masa na różnych stronach, ale jest parę ważnych rzeczy na które nie zwraca się uwagi, stąd pomysł na poniższe vademecum. Tutaj znajdziecie ważne informacje ode mnie oraz linki do wartościowych stron. Zatem po kolei:

1. Czy kiełkowanie jest dla mnie?
Prawdopodobnie tak :) jest to przyjemne, proste i satysfakcjonujące zajęcie. Jeśli nie masz jednak przekonania nie kupuj od razu kiełkownicy i pół kilo nasion. Początkującym i niezdecydowanym polecam uprawę w słoiku (słoik + gaza + sznurek/gumka) i torebkę nasion rzodkiewki.

2. Kupowanie nasion Przede wszystkim kupujemy nasiona o których wiemy, że są przeznaczone do uprawy na kiełki. Jeżeli nasiona były wyprodukowane z przeznaczeniem na kiełki, to na p…