Przejdź do głównej zawartości

stare obrazki z roślinami (13) | old pictures of plants (13)


Perełka. Kilkuczęściowy artykuł "Dziwy świata roślinnego" Filipa Sulimierskiego z wydanego prawie 150 lat temu tygodnika Wędrowiec. Materiał jest poświęcony "roślinnemu proletariatowi", czyli roślinom "Skrytokwiatowym" tj. nie wytwarzającym kwiatów i nasion charakterystycznych dla roślin wyższych. Terminem Skrytokwiatowe (rośliny zarodnikowe, skrytopłciowe) określano dawniej grupę na którą składały się grzyby, glony, mszaki, porosty i inne organizmy nie wytwarzające nasion. Nasza obecna wiedza z dziedziny systematyki oczywiście nie pozwala na stosowanie takiego określenia.
Niemniej jednak jest to bardzo ciekawa lektura w której znajdziemy takie określenia jak "drobnowidz", czyli mikroskop czy też "zwierzokrzewy", czyli koralowce. Sposób opisywania roślin jest niesamowity, autor pisze o nich jak o ludziach: "Wywoływać i niszczyć życie, oto podwójne zadanie roślin Skrytokwiatowych. Dla spełnienia go posiadają dwa osobliwe warunki: zdolności nadzwyczajnie szybkiego życia  i niemniej szybkiego wydawania istot sobie podobnych."

Na drzeworytach widzimy "w ogromnem powiększeniu organa męzkie i żeńskie" morszczynu, czyli odpowiednio: plemnię (na dole) i lęgnię (na górze).

Poniżej wklejam resztę pierwszej części opowieści, a dalej kolejne części. Miłej lektury :)



O obrazku:
Wędrowiec. Seria 2, 1870, t.1, nr 9 (3 marca)
Adres wydawniczy: Warszawa : Józef Unger, 1863-1906
Opis fizyczny: 28 cm
Sygnatura: mf. 31307
Prawa: Domena publiczna
Źródło: Biblioteka Narodowa
https://polona.pl/item/14623498/0/



O obrazku:
Wędrowiec. 1870, nr 10 (10 marca)
https://polona.pl/item/14623499/3/

O obrazku:

Wędrowiec. 1870, nr 11 (17 marca)
https://polona.pl/item/14623500/5/

 


I tu mimo obietnic opowieść się urywa.

O obrazku:
Wędrowiec. Seria 2, 1870, t.1, nr 13 (31 marca)
https://polona.pl/item/14623503/4/


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Kasztan czy kasztanowiec? I: czy kasztany są jadalne? | chestnut and Aesculus - Polish dilemmas

Kasztany to owoce kasztanowca lub kasztana. Zatem na zdjęciu obok mamy pieczone kasztany kasztana :)  Botanicy nadając drzewu o nawie Aesculus hippocastanum nazwę kasztanowca wprowadzili nieco zamieszania w nasze życie. Jak gdyby tego było mało, z botanicznego punktu widzenia kasztany są... orzechami! Dla ogrodnika jest to fascynujące, ale dla pozostałych raczej mylące. Zatem usystematyzujmy.
Kasztan jadalny (Castanea sativa) należy do rodziny bukowatych (Fagaceae). Do tej samej rodziny należy np. buk i dąb. Nasiona kasztana są jadalne (buka zresztą też, ale żołędzie to oddzielna historia...). Nawet więcej - są całkiem smaczne. Nie jada się ich na surowo, ale po upieczeniu. W smaku są słodkie i mączyste. Trochę jak słodki ziemniak. Mają przyjemny, słodki aromat. Nasiona zbiera się latem. Po wysuszeniu, w chłodnym i suchym miejscu można je przechowywać nawet 12 miesięcy. To dlatego można je kupić przez cały rok. Nawet w Warszawie można kupić przez cały rok takie prażone kasztany jak na …

Polskie dynie - odmiany dyni olbrzymiej | Polish gourd (Cucurbita maxima) cultivars

Obecnie dynie są bardzo popularnym warzywem, zarówno w ogrodzie, jak i w kuchni. Wciąż mają małe znaczenie gospodarcze, ale królują w przydomowych ogródkach.  Dobrze wiedzieć, że mamy wiele polskich odmian tego warzywa. Przy kupowaniu nasion warto zwrócić na to uwagę z bardzo praktycznej przyczyny: odmiany wyhodowane w Polsce są najlepiej przystosowane do naszego klimatu, więc mamy większe szanse na udane zbiory.

Dodatkowo, hodowla dyń poszła w kierunku małych owoców - nie ma już problemu z dużymi owocami, które nie dość że ciężkie i nieporęczne, to jeszcze trudno było wykorzystać od razu w całości.

Choć moja ulubiona odmiana to 'Ambar' (najlepsza do pieczenia i na zupę, bo ma twardy miąższ a po ugotowaniu/pieczeniu kremową konsystencję), to śmiało mogę polecić wszystkie poniższe odmiany, bo są świetne - i do pieczenia, i na zupę.
Poniżej zamieszczam listę odmian wraz z krótką charakterystyką:


'Amazonka'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: pomarańczo…