Przejdź do głównej zawartości

Sandomierz i regionalne wina | Sandomierz and regional wines


"Miejscowość ta jest nadzwyczajnie piękna i przyjemna. Są tam uprawiane winnice. Wszędzie rozciągają się sady, tak iż sądziłbyś, że zewsząd lasy otaczają miasto. Znajduje się tam wielka ilość najwyborniejszych owoców, dlatego też Kazimierz Wielki i inni królowie przybywali do Sandomierza aby zażyć powietrza i uciechy. Powaby miejsca zwiększa ogłada obywateli, a także różne przyjemności. Znajdziesz tam bowiem znakomitych lekarzy, muzyków, różne gatunki napojów, wesołe duchowieństwo, niewiarygodną obfitość ryb, miodu, łososi, dziczyzny, zboża oraz innych specjałów."
Tak o Sandomierzu pisał w 1585 roku Stanisław Sarnicki w dziele "Opisanie Polski" (cytat za Podziemną Trasą Turystyczną). Wczoraj wybraliśmy się na krótką wycieczkę do Sandomierza i uznaliśmy że opis ten w dużej mierze jest nadal aktualny. 

(Skorzystaliśmy z wakacyjnej oferty Przewozów Regionalnej Sandomierz na weekend dzięki czemu koszt podróży w obie strony wyniósł nas 20zł/os. W cenę wliczony był też przejazd autobusem z dworca kolejowego w Sandomierzu do Bramy Opatowskiej i z powrotem.)

Najpierw przeszliśmy Podziemną Trasą Turystyczną. Niestety zdjęcia wyszły nieostre, więc nie publikuję. Ale trasę polecam. Co prawda niewiele elementów jest tam oryginalnych, za to bardzo przyjemnie słuchało się przewodniczki, która opowiedziała wiele ciekawych historii nie tylko o samych piwnicach ale i o Sandomierzu. No i można było w chłodzie odpocząć od upałów.

Po wyjściu z podziemi poszliśmy do portu i statkiem Syrenka popłynęliśmy w rejs po Wiśle podczas którego kapitan Tadeusz Prokop barwnie opowiadał o Sandomierzu i okolicy. A było co oglądać. Poniżej umieściłam zdjęcie najważniejszych zabytków Sandomierza i widok na Góry Pieprzowe.
panorama Sandomierza od strony Wisły
widok na Góry Pieprzowe
Góry Pieprzowe nazywane są największym rosarium w Europie. Mam nadzieję wybrać się tam w następnym roku w czasie kwitnienia róż, których jest tam podobno 15 gatunków.

Dalsza część wycieczki miała sporo winnych i regionalnych akcentów. Na obiad wybraliśmy się do restauracji Ciżemka, która serwuje regionalne wina i takie specjały jak poniższa przystawka - śledź marynowany z chrzanem i jabłkiem sandomierskim, które jest wpisane na listę produktów tradycyjnych:


Do obiadu zamówiliśmy regionalne wina - czerwone Regelt z Winnicy Nad Jarem i białe Daromi z Winnicy Płochockich:


Szczególnie to białe przypadło nam do gustu.
Przy obiedzie powstał też pomysł wycieczki Sandomierskim Szlakiem Winiarskim :)

Po obiedzie poszliśmy w okolice klasztoru oo Dominikanów, gdzie na zboczu góry znajduje się Winnica Św. Jakuba. Naliczyłam tam kilkanaście odmian winorośli, m.in.  'Iza', Konkord Rosyjski', 'Aurora', 'Rondo', 'Muscat Cdeskij', 'Alden', 'Bianka', 'Einset Seedless' i 'Seyve Villard'. Całość wyglądała przepięknie:



Przy klasztorze znajduje się kawiarnia Dominikańskie Smaki. Można usiąść przy kawie i podziwiać takie widoki:
 

A tu ostatni punkt wycieczki - widok z Bramy Opatowskiej:

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)