7 sposobów na stare pieczywo + zasady przechowywania chleba

Czy wiecie, że najczęściej marnowanym produktem w Polsce jest pieczywo? Pieczywo! W Polsce!
Faktycznie - pieczywo wymaga specjalnego traktowania, ale zaraz się przekonacie że nie jest to trudne!

Jeśli pieczemy chleb lub kupujemy gorące pieczywo, warto obsuszyć je przez parę godzin, ale pod nakryciem z czystej kuchennej ściereczki. Generalnie warto pieczywo przykryć lub włożyć do drewnianego chlebaka - pod warunkiem że chlebak często czyścimy! I nie wkładamy pieczywa do folii bo zaparuje i będzie wilgotne.

Dlaczego warto tak robić? Jeśli pieczywo będzie przykryte nie będą na nim osiadały zarodniki grzybów, które naturalnie występują w powietrzu. Jeśli pieczywo będzie z wierzchu suche, nawet jeśli spadną na nie jakieś "grzybki" z powietrza, nie będą miały dogodnych warunków do wykiełkowania i pieczywo nie zapleśnieje.

Bardzo dobrym sposobem przechowywania nadmiaru pieczywa jest mrożenie. Zaraz po zakupie dzielimy chleb na części albo nawet na kromki i stopniowo rozmrażamy tyle ile nam potrzeba.

A jakie są sposoby na wykorzystanie nadmiaru chleba? Jest ich naprawdę dużo:
- zapiekanki: kto ich nie lubi? nawet na razowym chlebie są smaczne ;)
- zupa chlebowa: prosta zupa, której właściwie jedynym „konkretnym” składnikiem jest chleb
- tosty francuskie: kromki obtaczamy w rozmąconym jajku i smażymy – mogą być na słodko lub wytrawne
- pudding chlebowy: grubo pokrojony chleb lub bułkę zapiekamy m.in. z jajkiem i mlekiem, może być słodki lub wytrawny
- panzanella: toskańska sałatka na bazie pokrojonego w grubą kostkę chleba i świeżych pomidorów
- gazpacho: hiszpańska zupa warzywna podawana na zimno, zagęszczana rozmoczonym chlebem
- grzanki: pieczywo kroimy w kostkę i suszymy w piekarniku lub na patelni, wykorzystujemy jako dodatek do zup i sałatek...

Sami widzicie -  wystarczy odrobina inwencji i nie ma szans żeby chleb się zmarnował!

Komentarze