Przejdź do głównej zawartości

5 kwiatów (a nawet więcej) które możesz zjeść jesienią

nagietki jadalne
Jeśli spodziewaliście się kolejnego artykułu o dyniach, to Was dziś zaskoczę. Ja wiem że październik i tak dalej ale nadal kwitnie sporo roślin o kwiatach jadalnych i trochę szkoda o tym nie napisać :)

Przede wszystkim teraz kwitną wrzosy. Można powiedzieć, że wrzosy smakują tak jak pachną, przy czym są gorzkawe. Co ciekawe, były wykorzystywane do przyprawiania piwa zanim w użyciu pojawił się chmiel.

Nadal kwitną aksamitki. Aksamitki są intensywne w smaku, dlatego lepiej jeść same płatki, bez dna kwiatowego i wykorzystywać je w sałatkach i daniach na ciepło.

Kwitną też nasturcje. Bardzo charakterystyczne w smaku - jak ktoś lubi rzeżuchę, to do sałatki jak znalazł!

chryzantemy jadalne
Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie skosztujcie chryzantem. W uprawie najpopularniejszy jest złocień ogrodowy (Chrysanthemum morifolium, syn. Ch. indicum), który pochodzi z Chin. Złocienie ogrodowe są tak różnorodne pod względem form kwiatów, barw, pokroju roślin i terminów kwitnienia, że są chyba najbardziej wszechstronnie wykorzystywanymi roślinami ozdobnymi. I to nie tylko na przełomie października i listopada. Ich kwiaty są dosyć gorzkie, ale w końcu cykoria też jest gorzka ;) i mają charakterystyczny, przyjemny, lekko żywiczny zapach. Można wykorzystywać je na surowo do sałatek, lub – wzorem Koreańczyków i Chińczyków – parzyć z nich herbatkę.
Również liście chryzantem są jadalne. Na przykład w Japonii młode liście Shokuyo-giku - złocienia wieńcowego (złocień Garlanda, Ch. coronarium, Glebionis coronarium), są wykorzystywane jak liściaste warzywo. Kupuje się je w pęczkach, tak jak u nas szpinak czy koperek, i zjada na surowo lub na ciepło: w sałatkach, stir fy i tempurze.

Polecam też stokrotki, które kwitną od marca do listopada. Same "płatki" nie mają smaku, za to mają przyjemną konsystencję, całe koszyczki mają przyjemny ziołowy smak.

Nie ma jesieni bez marcinków, czyli astrów Aster novae-angliae. Ich kwiaty są lekko kwaśne i bardzo aromatyczne. Zarówno kwiaty (pojedyncze "płatki" lub całe koszyczki), jak i liście możemy dodawać do sałatek lub wykorzystywać do dekoracji potraw.
Co ciekawe, jadalne są całe rośliny. Korzenie marcinków były wykorzystywane w medycynie chińskiej, a rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej stosowali wysuszone i sproszkowane pędy i liście marcinków jako remedium na różne dolegliwości, a także jako swego rodzaju kadzidło czy nawet dodatek do tytoniu.

Z kwitnących teraz kwiatów na pewno warto wymienić begonie, pelargonie, nagietki i niecierpki, które są dobre i do deserów, i do dań wytrawnych. Begonie są kwaśne, pelargonie nie mają smaku, nagietki są lekko gorzkie. Niecierpki są lekko słodkie i mają dziwną konsystencję ale dają radę. Nagietki, jak widać na zdjęciu głównym, suszę na zimę do herbatek i sałatek.

Jadalne są też cynie, jeżówki, lwie paszcze i nawłocie jak ktoś bardzo chce :) Poza tym na grządkach z ziołami i warzywami prawdopodobnie znajdziecie jeszcze kwitnące dynie i fasolę.
Smacznego!

Popularne posty z tego bloga

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta . Ale ziemniaki można uprawiać także w zwykłych doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach. Ziemniaka można trochę oszukać Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać" : jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :) Na rynku są przystosowane do takiej uprawy piętrowe doniczki , np. takie . Właśnie takie doniczki świetnie sprawdzą się na małej powierzchni na balkonie. Jeśli jednak nie chcemy sprowadzać doniczek z zagranicy, możemy na podobnej zasadzie uprawiać ziemniaki w worku lub samemu zrobić piętrowe doniczki . Poniżej opiszę oba sposoby uprawy, ale najpierw podstawy. Uprawa ziemniaków w pojemnikach krok po kroku Wybór pojemnika. Doniczka...

Syrop z kwiatów bzu czarnego - przepis

Kwiatowej uczty ciąg dalszy: naprędce zebrane baldachy bzu czarnego posłużyły do wyrobu syropu - niezwykle prostego i pysznego. Przepisów w Internecie jest mnóstwo, ale polecam Wam mój - prosty i szybki: 15 baldachów bzu w pełnym rozkwicie 1/2 kg cukru 1/2 litra wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny Kwiaty zbieramy delikatnie do torebki lub pojemnika (najlepiej zbierać w środku dnia), rozkładamy na papierze albo ściereczce, żeby dać szansę owadom na ucieczkę. Następnie nożyczkami odcinamy pojedyncze kwiaty starając się, aby zielonych części było jak najmniej. Gotujemy syrop z cukru wody i soku z cytryny, gorącym syropem zalewamy kwiaty, przykrywamy i zostawiamy na dwa dni. Potem cedzimy przez ściereczkę albo gazę i przelewamy do butelki. Z tego przepisu otrzymamy około 0,7 litra syropu, niezbyt stężonego. Najlepiej smakuje rozcieńczony wodą, z dodatkiem lodu i cytryny. Jeżeli chcemy wykorzystać syrop od razu, trzymamy go w lodówce parę...

Ogórek meksykański - z czym to się je?

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon . Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra , więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek ( Cucumis sativus ). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące ...