Przejdź do głównej zawartości

Ciasto dyniowe lub marchewkowe | Pumpkin or carrot cake

Chciałam dzisiaj podzielić się kolejnym przepisem - tym razem na ciasto w czterech wersjach - dyniowe lub marchewkowe, piernikowe lub kakaowo-pomarańczowe.
Proste, szybkie.
Oczywiście pyszne :)


Proporcje na 1 dużą blachę keksową:

Składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru (lub mniej, część można zastąpić np. stewią)
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawy*

Składniki mokre:
4 jajka
1 szkl. oleju
2 szklanki startej marchwi lub dyni (oczywiście z gatunku dyni olbrzymiej - tutaj dowiesz się jak ją rozpoznać)

*przyprawy:
wersja piernikowa: 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
wersja kakaowo-pomarańczowa: 2 czubate łyżeczki kakao, 1/4 łyżeczki mielonych goździków (można pominąć), skórka otarta z 1 pomarańczy (skórkę wymieszać z olejem)

Wykonanie:
Zaczynamy od obrania marchwi lub dyni i starcia jej na tarce jarzynowej. Potrzebujemy 2 upchane szklanki takiej marchwi. 
Następnie włączamy piekarnik na 200stC.
Wszystkie suche składniki (mąka, proszek, soda, cukier i przyprawy lub kakao) przesiewamy razem przez sito i dokładnie mieszamy.
Dodajemy jajka i olej (ewentualnie olej ze skórką otartą z pomarańczy):



Po wymieszaniu ciasto będzie dosyć gęste. 
Na końcu dodajemy marchew lub dynię. Wtedy ciasto nabiera półpłynnej konsystencji:

Przelewamy je do formy wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone:


Jeżeli patyczek jest suchy - wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.



...
Dziękuję  P. z Home & Sweet za inspirację do pracy nad tym przepisem i za wspólne pieczenie :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)