Połączenie kawy i dyni nigdy mi się nie znudzi! Podawałam Wam ostatnio mój przepis na dyniowe caffè latte, a dziś zgodnie z obietnicą będzie przepis na serniczki.
Przepis opracowałam w czasach kiedy byłam na diecie odchudzającej, robiłam je z użyciem erytrytolu jako zamiennika cukru i wcinałam z czystym sumieniem dwa takie serniczki na podwieczorek :D
Ale nawet z prawdziwym cukrem nie jest to bomba kaloryczna.
Na 12 serniczków potrzebujemy:
400 g chudego twarogu
400 g puree z pieczonej dyni
2 jajka lub 2 łyżki mielonych płatków owsianych wymieszanych z 6 łyżkami wrzątku
100 g cukru lub zamiennika
zawartość 1/2 laski wanilii
1 małe espresso lub 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
papilotki i forma do muffinów
Wykonanie:
Składniki wrzucamy do miski i miksujemy razem na gładką masę.
Wypełniamy papilotki tak aby został 1 cm marginesu (serniczki trochę rosną, potem opadają).
Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stC.
I to tyle - prawda że proste? :D
A tu inne dyniowe przepisy:
pumpkin spice latte |
ciasto dyniowe |
mniam, mniam! zjadłabym taki serniczek w dyniowo-kawowej kombinacji! miłego tygodnia!
OdpowiedzUsuńNo to dynie w dłoń! ;) Miłego! :)
Usuń