Ciasto dyniowe lub marchewkowe

Chciałam dzisiaj podzielić się z Wami kolejnym przepisem - tym razem na ciasto w czterech wersjach - dyniowe lub marchewkowe, piernikowe lub kakaowo-pomarańczowe.

Proste, szybkie.
Oczywiście pyszne :)

Proporcje na 1 dużą blachę keksową:

Składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru (lub mniej, część można zastąpić np. stewią)
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawy*

Składniki mokre:
4 jajka
1 szkl. oleju
2 szklanki startej marchwi lub dyni (oczywiście z gatunku dyni olbrzymiej - tutaj dowiesz się jak ją rozpoznać)

*przyprawy:
wersja piernikowa: 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
wersja kakaowo-pomarańczowa: 2 czubate łyżeczki kakao, 1/4 łyżeczki mielonych goździków (można pominąć), skórka otarta z 1 pomarańczy (skórkę wymieszać z olejem)

Wykonanie:
Zaczynamy od obrania marchwi lub dyni i starcia jej na tarce jarzynowej. Potrzebujemy 2 upchane szklanki takiej marchwi. 
Następnie włączamy piekarnik na 200stC.
Wszystkie suche składniki (mąka, proszek, soda, cukier i przyprawy lub kakao) przesiewamy razem przez sito i dokładnie mieszamy.

Dodajemy jajka i olej (ewentualnie olej ze skórką otartą z pomarańczy).


Po wymieszaniu ciasto będzie dosyć gęste. 
Na końcu dodajemy marchew lub dynię. Wtedy ciasto nabiera półpłynnej konsystencji.

Przelewamy je do formy wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Jeżeli patyczek jest suchy - wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.
...
Dziękuję  P. z Home & Sweet za inspirację do pracy nad tym przepisem i za wspólne pieczenie :)

A tu są inne dyniowe przepisy:
pumpkin spice latte
 
serniczki dyniowo-kawowe

Komentarze