Przejdź do głównej zawartości

Zaproszenie na Mariensztat



W programie:

wykład Ewy Szulc z cyklu Angielskie ogrody wiosną pt. "Ogród Botaniczny w Birmingham".
Ogród Botaniczny w Birmingham został założony w 1832 roku, według projektu J. C. Loudona.

Rośliny z jesiennym podtekstem… o chryzantemach i nie tylko – wykład Anny Kaliny

Pokaz i warsztaty tworzenia roślinnej biżuterii


Ewa Szulc
- koneserka ogrodów ozdobnych i kuchennych, zwolenniczka łączenia w ogrodach funkcji dekoracyjnych i użytkowych oraz przygotowywania posiłków z jak najświeższych warzyw, owoców i kwiatów, bo przecież najlepsi szefowie kuchni wiedzą, że jest to tajemnicą najsmaczniejszych potraw. A które warzywa i owoce są świeższe, niż te z własnego ogrodu? Popularyzatorka polskich ogrodów na świecie, co systematycznie robi na swoim blogu „Ewa in the Garden”. Od wielu lat prowadzi własny ogród i blog na ten temat „Nastrojowy Ogród”. Zwolenniczka zrównoważonego rozwoju, zdrowej żywności i tropicielka dobrych pomysłów. Uwielbia wizyty w ogrodach o wschodzie słońca.

Anna Kalina - inicjatorka akcji Ogrodowy Mariensztat, antropolożka pasjonująca się ogrodnictwem. Jej zainteresowania to: kultura przestrzeni, antropologia krajobrazu, ekoestetyka, język krajobrazu, sztuka ogrodowa. Prowadzi "Dom Ogrodnika".

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylko Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje…