Przejdź do głównej zawartości

Daniel Ost

http://lauradayliving.com/pub/editor/image/DAYLY/danielost3.jpg
Wpadło mi dzisiaj w ręce letnie wydanie Fleur Kreativ z 2005 roku, a w nim - rzeźby kwiatowe Daniela Osta. Ponieważ wciąż brakuje nam takich florystów, postanowiłam przybliżyć w kilku zdaniach i zdjęciach tę postać.

"Daniel Ost" by Yann Callaert - Own work. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Daniel_Ost.jpg#/media/File:Daniel_Ost.jpg

Daniel Ost urodził się w Belgii w 1955 roku. Do szóstego roku życia mieszkał z dziadkami na wsi i już wtedy przejawiał zainteresowanie ogrodnictwem - asystował dziadkowi w pracach w ogrodzie. Jednak jego ojciec wolał, aby młody Daniel został bankowcem. A ponieważ w czasach jego młodości zainteresowanie florystyką traktowane było jak przejaw homoseksualizmu (Ost ma żonę i dwójkę dzieci), próbowano "wyleczyć" go, posyłając do szkoły wojskowej.

"Leczenie" nie poskutkowało, Ost zatrudnił się w pracowni znanego florysty Petera Curfsa, a w wieku 26 lat otworzył swoją pierwszą pracownię w rodzinnym mieście Sint Niklaas.

Obecnie mieszka i pracuje w Japonii, gdzie jest uznanym twórcą ikebany. Jest florystą o międzynarodowej sławie. Tworzy aranżacje - kunsztowne, wielkoformatowe, kosztowne i po prosu niesamowite - na zamówienie rodzin królewskich, celebrytów i korporacji.

http://www.weddingbee.com/wp-content/uploads/2008/07/24/daniel01.jpg
http://graphics8.nytimes.com/images/2008/06/17/magazine/22style.2.jpg
Ost projektuje również ogrody:
http://danielost.be/images/fullbackgrounds/GARDENS/Gardens_01.jpg
Jeżeli zaciekawiła Cię twórczość Osta, możesz odwiedzić jego stronę internetową i przeczytać artykuł na jego temat opublikowany na stronie The New York Times.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Festiwal Otwarte Ogrody 2018 - zapraszam do Brwinowa!

Już w najbliższy weekend w Brwinowie i okolicznych miejscowościach odbywa się kolejna edycja Festiwalu Otwarte Ogrody. Jest to festiwal sztuki i natury, podczas którego najpiękniejsze ogrody Brwinowa otwierają się dla zwiedzających. Jednym z tych ogrodów jest unikalny Zimozielony Ogród Andrzeja Zawadzkiego. Andrzej zaprasza do swojego ogrodu w sobotę, 16 czerwca a ja będę... jedną z atrakcji :D

Serio serio :) będę opowiadała o kwiatach jadalnych - które można jeść, których koniecznie trzeba spróbować, które są najbardziej wartościowe, z którymi trzeba ostrożnie...  Przygotujemy dla Was laweniadę (lemoniadę lawendową) i kilka gatunków kwiatów do spróbowania. Poza kwiatami Andrzej będzie serwował dania z grilla jakby co ;)
W Zimozielonym Ogrodnie pojawi się również Magda Sobolewska-Bereza, autorka bloga Barwy Ogrodu, która będzie opowiadała o różnorodności biologicznej - temacie istotnym nie tylko dla właścicieli ogrodów! W planach są także konkursy z upominkami od firm Fiscars i Vict…