Pełnoziarniste muffinki z jabłkami i miodem



Przepis ten dedykuję leniwym łasuchom, którzy lubią zjeść coś konkretnego do porannej kawy. Przepis jest bardzo elastyczny. Zamiast cukru można użyć zamiennika, a zamiast jajek - zaparzonej mąki owsianej (odpowiednikiem 1 jajka jest 1 łyżka mąki owsianej zaparzona 3 łyżkami wody).
Ilość większości składników podaję w gramach, bo jako leniwy łasuch stawiam miskę na wadze i od razu do niej wsypuję składniki :P

Pełnoziarniste muffiny z jabłkami i miodem

Suche składniki na 12 sztuk:

mąka pszenna pełnoziarnista
200 g
mąka pszenna zwykła
100 g
płatki owsiane
100 g
cukier lub zamiennik
50 g
proszek do pieczenia
2,5 łyżeczki
cynamon
1 łyżeczka lub więcej jeśli ktoś lubi
sól
0,5 łyżeczki

Mokre składniki na 12 sztuk:


jajka
4 sztuki
miód
6 łyżek
olej
90 g
mleko
240 g

Dodatkowo:


jabłka
4 sztuki obrane i pokrojone w kostkę
papilotki  (raczej konieczne z powodu jabłek, które mogą przywierać)

Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 190°C (grzanie z góry i z dołu).
2. Obieramy o kroimy jabłka w kostkę o boku około 1cm.
3. Dokładnie mieszamy suche składniki osobno i mokre osobno.
4. Dodajemy jabłka.
5. Nakładamy ciasto do foremki wypełnionej papilotkami do ¾ wysokości zagłębienia.
6. Pieczemy w 190°C przez 20 minut lub dłużej aż się wybrzuszą i przyrumienią. Dla pewności można je sprawdzić drewnianym patyczkiem – jeśli po wbiciu w ciasto jest suchy, muffinki gotowe.

Pobierz przepis

Przepis ukazał się również na ugotuj.to

Komentarze