Przepis ten dedykuję leniwym łasuchom, którzy
lubią zjeść coś konkretnego do porannej kawy. Przepis jest bardzo elastyczny. Zamiast cukru można użyć zamiennika, a zamiast jajek - zaparzonej mąki owsianej (odpowiednikiem 1 jajka jest 1 łyżka mąki owsianej zaparzona 3 łyżkami wody).
Ilość większości składników podaję w gramach, bo jako leniwy łasuch stawiam miskę na wadze i od razu do niej wsypuję składniki :P Pełnoziarniste muffiny z jabłkami i miodemSuche składniki na 12 sztuk: | |
mąka
pszenna pełnoziarnista
|
200
g
|
mąka
pszenna zwykła
|
100
g
|
płatki
owsiane
|
100
g
|
cukier lub zamiennik
|
50
g
|
proszek
do pieczenia
|
2,5
łyżeczki
|
cynamon
|
1
łyżeczka lub więcej jeśli ktoś lubi
|
sól
|
0,5
łyżeczki
|
Mokre składniki na 12 sztuk:
|
|
jajka
|
4
sztuki
|
miód
|
6
łyżek
|
olej
|
90
g
|
mleko
|
240
g
|
Dodatkowo:
|
|
jabłka
|
4
sztuki obrane i pokrojone w kostkę
|
papilotki (raczej konieczne z powodu
jabłek, które mogą przywierać)
|
|
Wykonanie
|
|
1.
Nastawiamy piekarnik na 190°C (grzanie z góry i z dołu).
|
|
2.
Obieramy o kroimy jabłka w kostkę o boku około 1cm.
|
|
3.
Dokładnie mieszamy suche składniki osobno i mokre osobno.
|
|
4.
Dodajemy jabłka.
|
|
5.
Nakładamy ciasto do foremki wypełnionej papilotkami do ¾ wysokości
zagłębienia.
|
|
6.
Pieczemy w 190°C przez 20 minut lub dłużej aż się wybrzuszą i przyrumienią.
Dla pewności można je sprawdzić drewnianym patyczkiem – jeśli po wbiciu w
ciasto jest suchy, muffinki gotowe.
Pobierz przepis Przepis ukazał się również na ugotuj.to |
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do dyskusji!