Przejdź do głównej zawartości

buraki liściowe - stare nowe warzywo [OGRÓD SMAKOSZA] | chard - old new wegetable [FOODIE'S GARDEN]



Buraki liściowe to ciekawe i smaczne a przy tym dekoracyjne warzywa, które były uprawiane już w Starożytności. Są łatwe w uprawie i nie mają dużych wymagań. Nie trzeba też robić rozsady – już pod koniec kwietnia możecie wysiać nasiona wprost do gruntu i zbierać plony aż do przymrozków.
Więc jeśli jeszcze nie uprawialiście buraków liściowych, pamiętajcie o nich podczas kupowania nasion!

Dlaczego warto je jeść?
Buraki liściowe ją jednocześnie niskokaloryczne i bogate w substancje ważne w zdrowej diecie, takie jak witaminy, błonnik i związki mineralne, zwłaszcza żelazo i magnez. Są też lekkostrawne, aich delikatny smak pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Zawierają jednak szczawiany, więc warto je łączyć z jajkami.

Jak przyrządzamy?
Boćwinę możesz jeść na surowo, gotować i dusić. Jadalne są całe liście: nie tylko mięsiste, kolorowe ogonki, ale też zielone części, które możesz udusić jak szpinak. Buraki liściowe sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie (ugotowane jak szparagi lub młody kalafior), ale również jako dodatek do dań głównych, sałatek i zup.
Ja przygotowuję je podobnie do szpinaku: całe liście (ogonki i blaszki) blanszuję, potem wrzucam na patelnię i wbijam jajko. Jeszcze sól, pieprz i gotowe :)

Metryczka
Rodzina: komosowate (Chenopodiaceae)
Gatunek: burak ćwikłowy (Beta vulgaris)
Odmiana botaniczna: burak liściowy, boćwina (Beta vulgaris subsp. cicula)
Polecane odmiany: wszystkie, najlepiej kilka w różnych kolorach :)

Komentarze

  1. Bardzo lubię buraki liściowe i polecam:) Dodatkową zaletą jest długie plonowanie. Gdy już prawie nic w ogrodzie jesienią nie rośnie, buraki ciągle mają ładne liście nadające się do jedzenia. No i te niesamowite kolory:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja - długie plonowanie to ich kolejna zaleta :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

kapusta nie tylko ozdobna [OGRÓD SMAKOSZA] | not only ornamental cabbage [FOODIE'S GARDEN]

Kapusta ozdobna jest przepiękna. Bardzo się cieszę, że w końcu na prawdę zaistniała w zieleni miejskiej i kwiaciarniach. Ja sama w tym roku uprawiałam taką kapustę, dzięki temu mogłam trochę poeksperymentować z nią w kuchni. Nasiona wysiałam w marcu. Wschodziły równo i szybko, więc na moim niezbyt oświetlonym parapecie siewki były wydłużone. W kwietniu wyglądały tak jak na zdjęciu obok.
W maju wysadziłam kapustę do gruntu i czekałam, czekałam, czekałam... rosła powoli i ostatecznie nie przebarwiła się zbytnio. Ale nadal jak widać była ozdobna.
Jednak ja byłam ciekawa czy jest smaczna. Pod względem wartości odżywczych (i botanicznie też) kapusta ozdobna jest podobna do jarmużu (w języku angielskim jest określana jako ornamenthal cabbage lub flowering kale, czyli kwitnący jarmuż), przy czym dużo też zależy od koloru liści.
Najpierw zrobiłam czipsy z kapusty. Jest to banalnie proste: nagrzewa się piekarnik do 200 stopni, kapustę (bez grubszych nerwów) skrapia się olejem; do tego szcz…

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Jak hodować kiełki? a właściwie - uprawiać :] | How to grow sprouts?

Niezależnie od gatunku nasiona (1) przebieramy, (2) płuczemy, (3) namaczamy, (3) płuczemy, (4) wysiewamy i (5) płuczemy/zraszamy przynajmniej raz dziennie i (6) czekamy na zbiory.

Żelazna zasada uprawy kiełków to czysto, mokro, ciepło i przewiewnie, ale...
Informacji na ten temat jest cała masa na różnych stronach, ale jest parę ważnych rzeczy na które nie zwraca się uwagi, stąd pomysł na poniższe vademecum. Tutaj znajdziecie ważne informacje ode mnie oraz linki do wartościowych stron. Zatem po kolei:

1. Czy kiełkowanie jest dla mnie?
Prawdopodobnie tak :) jest to przyjemne, proste i satysfakcjonujące zajęcie. Jeśli nie masz jednak przekonania nie kupuj od razu kiełkownicy i pół kilo nasion. Początkującym i niezdecydowanym polecam uprawę w słoiku (słoik + gaza + sznurek/gumka) i torebkę nasion rzodkiewki.

2. Kupowanie nasion Przede wszystkim kupujemy nasiona o których wiemy, że są przeznaczone do uprawy na kiełki. Jeżeli nasiona były wyprodukowane z przeznaczeniem na kiełki, to na p…