Każdego roku na świecie marnuje się 1,3 miliarda ton żywności - to wystarczyło by na wyżywienie 3 miliardów ludzi lub 10-krotności populacji USA. W Europie - wbrew pozorom - najwięcej żywności marnuje się nie na etapie produkcji czy przetwarzania, ale na etapie konsumpcji - głównie w gospodarstwach domowych.
Główne przyczyny marnowania żywności w domach to:
- niezrozumienie oznaczeń dotyczących daty ważności,
- zbyt duże zakupy (brak listy zakupów),
- niewłaściwe przechowywanie,
- brak pomysłów na dania.
Skala marnotrawstwa daje do myślenia, tym bardziej że marnowanie żywności oznacza także marnowanie pracy i innych zasobów potrzebnych do jej produkcji. To też realne straty dla domowego budżetu. Warto więc zastanowić się jak ograniczyć marnowanie marnować jedzenia i poznać kilka prostych które nam to ułatwią!
1. Kupuj z głową
Aby nie kupować za dużo staraj się planować posiłki i zakupy. Na zakupy zawsze chodź z listą i pełnym brzuchem - kiedy jesteśmy głodni chętniej kupujemy jedzenie w większej ilości.2. Zwróć uwagę na różne określenia daty ważności
- „należy spożyć do” - to określenie dotyczy bezpieczeństwa żywności - po upływie tej daty żywność może nam zaszkodzić,
- „najlepiej spożyć przed” - to określenie dotyczy jakości żywności - po upływie tej daty żywność można jeść, o ile wygląda, pachnie i smakuje normalnie.
3. Stosuj FIFO
FIFO to skrót od angielskiego First in, first out. W lodówce i w szafkach ustawiaj nowe produkty z tyłu, a starsze produkty i te z krótką datą przydatności ustawiaj na przedzie aby „wychodziły” z szafki w pierwszej kolejności.4. Większość warzyw i owoców przechowuj w lodówce
Zdecydowana większość owoców i warzyw powinna być przechowywana w temperaturze od 1 do 5 stopni Celsjusza. Na przykład: brokuły, buraki, cebula, czosnek, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchew, natki warzyw, pieczarki, por, rzodkiew, rzodkiewka, sałata, seler naciowy, seler korzeniowy, szpinak, szparagi, świeże zioła. Poza lodówką warto przechowywać owoce i warzywa pochodzące z cieplejszych klimatów, np.: arbuz, awokado, bakłażan, banan, cukinia, cytryna, dynia, fasolka szparagowa, mango, melon, ogórek, papryka, pomidor.5. Podziel się nadmiarem
Nadmiarem jedzenia bez skrępowania podziel się z rodziną i znajomymi. Możesz też podzielić się z nieznajomymi poprzez jadłodzielnie, których w całej Polsce jest już kilkadziesiąt.6. Polub kuchenny recykling
Resztki z dzisiejszego posiłku wykorzystaj do zrobienia innego dania na jutro lub po prostu zostaw je na później. Pamiętaj, że resztki trzeba odpowiednio zabezpieczyć i włożyć je do lodówki lub zamrażarki w czasie do dwóch godzin po gotowaniu. W restauracji poproś o zapakowanie na wynos jedzenia które zostało.7. Jedz wszystkie jadalne części
Wiele części warzyw które odrzucamy są tak naprawdę jadalne. Naucz się je wykorzystywać:- liście marchwi, sałaty, ziół zmiksuj z oliwą na pesto,
- twardsze liście posiekaj i uduś lub ugotuj w zupie, a duszone liście wykorzystaj jako nadzienie,
- twardsze liście (buraka kalafiora brokułu) i ogonki liściowe posiekaj i uduś lub ugotuj w zupie,
- łodygi kalafiora i brokułu oraz twardsze liście pokrój w kostkę i dodaj do zupy lub zapiekanki.
8. Nakładaj małe porcje
W domu i na przyjęciach nakładaj sobie i proś o małe porcje - zawsze możesz poprosić o dokładkę ;)9. Rób kompost
To czego nie da się już zjeść przerób na kompost. Aby zrobić kompost nie trzeba mieć ogrodu czy działki – kompost możesz robić w domu w specjalnym pojemniku ustawionym na balkonie a nawet w kuchni.PS. A TUTAJ znajdziecie podstawowe informacje na temat niemarnowania.