Przejdź do głównej zawartości

Zieleń to życie 2015 - najpiękniejsze rośliny i stoiska | Green is Life 2015 - the most beautiful plants and stands

Po kilku latach przerwy wybrałam się na wystawę Zieleń to życie. Słyszałam niezbyt pozytywne opinie na temat wystawy, ale mi się podobało. Może dlatego, że tak dawno na niej nie byłam :)
Oczywiście wyszłam stamtąd obładowana folderami i z aparatem pełnym zdjęć, którymi chcę się z Wami podzielić.

STOISKA

Przede wszystkim moją uwagę zwróciło stoisko Szkółki Bylin Olgi i Marcina Dąbrowskich z mnóstwem kwitnących bylin:

Było tam kilka odmian jeżówek, m. in. przepiękna 'Southern Belle':

Kolejne piękne stoisko należało do CLEMATIS Źródło Dobrych Pnączy. Kto zna, ten wie, że to nie zaskoczenie :) Wśród wielu oryginalnych pnączy był m.in. cytryniec chiński i kolcowój szkarłatny, znany lepiej jako jagody Goji:

Wśród ładnie urządzonych stoisk należy wymienić również to należące do szkółki drzew, krzewów i bylin Bracia Dębscy:
oraz duże stoisko szkółki Szmit:

Zaciekawiła mnie także oferta Bunk Pflanzen, szkółki specjalizującej się w rozmnażaniu roślin z nasion. Są to gównie bardzo ciekawe gatunki drzew i krzewów. Z założenia takie rośliny są silniejsze i powinny mieć lepiej rozwinięty system korzeniowy.

ROŚLINY

Jeżeli chodzi o same rośliny, oprócz wyżej wymienionej jeżówki bardzo spodobały mi się dwie hortensje. Pierwsza to hortensja ogrodowa z serii 'Magical®' - 'Amethyst':

Druga to hortensja drzewiasta 'Pink Annabelle':


Kolejna ciekawa roślina to jarzmianka większa odmiany 'Abbey Road':


Moją uwagę zwróciły też róże: te z serii 'Babylon Eyes®' ze szkółki Hajdrowscy, m.in. słabo widoczna (w ogóle słabe zdjęcie, niestety) na pierwszym planie odmiana 'Pastel':


oraz róże ze Szkółki róż Hyżowie:


Oczywiście było wiele innych ciekawych roślin, ale niestety w słabych warunkach oświetleniowych mój aparat nie dawał rady. Ku pamięci poniżej zamieszczam ich listę:
- floksy wiechowate w wielu różnych kolorach na stoisku szkółki Ogrody o Zielonych Progach (a jak tam pachniało!),
- gaura biała na stoisku E-Clematis (urocza zwiewna roślina z delikatnymi kwiatami),
- liriope szafirkowata na stoisku Szkółki Bylin Barcikowscy (piękna),
- werbena patagońska na stoisku Majewscy Szkółka Roślin Wrzosowatych (wysoka, nie pachnie),
- lipa Henry'ego na stoisku holenderskiej szkółki J. D. Van De Bijl (jakie kwiaty!),
- malina 'Ruby Beauty' na stoisku... nie pamiętam, ale nazwa odmiany warta zapamiętania - piękny okrągły i niski krzaczek, nie takie długaśne pokładające się pędy.

Na koniec zapraszam do przeczytania postu dotyczącego Konkursu Roślin Nowości.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Festiwal Otwarte Ogrody 2018 - zapraszam do Brwinowa!

Już w najbliższy weekend w Brwinowie i okolicznych miejscowościach odbywa się kolejna edycja Festiwalu Otwarte Ogrody. Jest to festiwal sztuki i natury, podczas którego najpiękniejsze ogrody Brwinowa otwierają się dla zwiedzających. Jednym z tych ogrodów jest unikalny Zimozielony Ogród Andrzeja Zawadzkiego. Andrzej zaprasza do swojego ogrodu w sobotę, 16 czerwca a ja będę... jedną z atrakcji :D

Serio serio :) będę opowiadała o kwiatach jadalnych - które można jeść, których koniecznie trzeba spróbować, które są najbardziej wartościowe, z którymi trzeba ostrożnie...  Przygotujemy dla Was laweniadę (lemoniadę lawendową) i kilka gatunków kwiatów do spróbowania. Poza kwiatami Andrzej będzie serwował dania z grilla jakby co ;)
W Zimozielonym Ogrodnie pojawi się również Magda Sobolewska-Bereza, autorka bloga Barwy Ogrodu, która będzie opowiadała o różnorodności biologicznej - temacie istotnym nie tylko dla właścicieli ogrodów! W planach są także konkursy z upominkami od firm Fiscars i Vict…