Przejdź do głównej zawartości

Zieleń to życie 2015 - najpiękniejsze rośliny i stoiska | Green is Life 2015 - the most beautiful plants and stands

Po kilku latach przerwy wybrałam się na wystawę Zieleń to życie. Słyszałam niezbyt pozytywne opinie na temat wystawy, ale mi się podobało. Może dlatego, że tak dawno na niej nie byłam :)
Oczywiście wyszłam stamtąd obładowana folderami i z aparatem pełnym zdjęć, którymi chcę się z Wami podzielić.

STOISKA

Przede wszystkim moją uwagę zwróciło stoisko Szkółki Bylin Olgi i Marcina Dąbrowskich z mnóstwem kwitnących bylin:

Było tam kilka odmian jeżówek, m. in. przepiękna 'Southern Belle':

Kolejne piękne stoisko należało do CLEMATIS Źródło Dobrych Pnączy. Kto zna, ten wie, że to nie zaskoczenie :) Wśród wielu oryginalnych pnączy był m.in. cytryniec chiński i kolcowój szkarłatny, znany lepiej jako jagody Goji:

Wśród ładnie urządzonych stoisk należy wymienić również to należące do szkółki drzew, krzewów i bylin Bracia Dębscy:
oraz duże stoisko szkółki Szmit:

Zaciekawiła mnie także oferta Bunk Pflanzen, szkółki specjalizującej się w rozmnażaniu roślin z nasion. Są to gównie bardzo ciekawe gatunki drzew i krzewów. Z założenia takie rośliny są silniejsze i powinny mieć lepiej rozwinięty system korzeniowy.

ROŚLINY

Jeżeli chodzi o same rośliny, oprócz wyżej wymienionej jeżówki bardzo spodobały mi się dwie hortensje. Pierwsza to hortensja ogrodowa z serii 'Magical®' - 'Amethyst':

Druga to hortensja drzewiasta 'Pink Annabelle':


Kolejna ciekawa roślina to jarzmianka większa odmiany 'Abbey Road':


Moją uwagę zwróciły też róże: te z serii 'Babylon Eyes®' ze szkółki Hajdrowscy, m.in. słabo widoczna (w ogóle słabe zdjęcie, niestety) na pierwszym planie odmiana 'Pastel':


oraz róże ze Szkółki róż Hyżowie:


Oczywiście było wiele innych ciekawych roślin, ale niestety w słabych warunkach oświetleniowych mój aparat nie dawał rady. Ku pamięci poniżej zamieszczam ich listę:
- floksy wiechowate w wielu różnych kolorach na stoisku szkółki Ogrody o Zielonych Progach (a jak tam pachniało!),
- gaura biała na stoisku E-Clematis (urocza zwiewna roślina z delikatnymi kwiatami),
- liriope szafirkowata na stoisku Szkółki Bylin Barcikowscy (piękna),
- werbena patagońska na stoisku Majewscy Szkółka Roślin Wrzosowatych (wysoka, nie pachnie),
- lipa Henry'ego na stoisku holenderskiej szkółki J. D. Van De Bijl (jakie kwiaty!),
- malina 'Ruby Beauty' na stoisku... nie pamiętam, ale nazwa odmiany warta zapamiętania - piękny okrągły i niski krzaczek, nie takie długaśne pokładające się pędy.

Na koniec zapraszam do przeczytania postu dotyczącego Konkursu Roślin Nowości.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Kasztan czy kasztanowiec? I: czy kasztany są jadalne? | chestnut and Aesculus - Polish dilemmas

Kasztany to owoce kasztanowca lub kasztana. Zatem na zdjęciu obok mamy pieczone kasztany kasztana :)  Botanicy nadając drzewu o nawie Aesculus hippocastanum nazwę kasztanowca wprowadzili nieco zamieszania w nasze życie. Jak gdyby tego było mało, z botanicznego punktu widzenia kasztany są... orzechami! Dla ogrodnika jest to fascynujące, ale dla pozostałych raczej mylące. Zatem usystematyzujmy.
Kasztan jadalny (Castanea sativa) należy do rodziny bukowatych (Fagaceae). Do tej samej rodziny należy np. buk i dąb. Nasiona kasztana są jadalne (buka zresztą też, ale żołędzie to oddzielna historia...). Nawet więcej - są całkiem smaczne. Nie jada się ich na surowo, ale po upieczeniu. W smaku są słodkie i mączyste. Trochę jak słodki ziemniak. Mają przyjemny, słodki aromat. Nasiona zbiera się latem. Po wysuszeniu, w chłodnym i suchym miejscu można je przechowywać nawet 12 miesięcy. To dlatego można je kupić przez cały rok. Nawet w Warszawie można kupić przez cały rok takie prażone kasztany jak na …

Polskie dynie - odmiany dyni olbrzymiej | Polish gourd (Cucurbita maxima) cultivars

Obecnie dynie są bardzo popularnym warzywem, zarówno w ogrodzie, jak i w kuchni. Wciąż mają małe znaczenie gospodarcze, ale królują w przydomowych ogródkach.  Dobrze wiedzieć, że mamy wiele polskich odmian tego warzywa. Przy kupowaniu nasion warto zwrócić na to uwagę z bardzo praktycznej przyczyny: odmiany wyhodowane w Polsce są najlepiej przystosowane do naszego klimatu, więc mamy większe szanse na udane zbiory.

Dodatkowo, hodowla dyń poszła w kierunku małych owoców - nie ma już problemu z dużymi owocami, które nie dość że ciężkie i nieporęczne, to jeszcze trudno było wykorzystać od razu w całości.

Choć moja ulubiona odmiana to 'Ambar' (najlepsza do pieczenia i na zupę, bo ma twardy miąższ a po ugotowaniu/pieczeniu kremową konsystencję), to śmiało mogę polecić wszystkie poniższe odmiany, bo są świetne - i do pieczenia, i na zupę.
Poniżej zamieszczam listę odmian wraz z krótką charakterystyką:


'Amazonka'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: pomarańczo…