Przejdź do głównej zawartości

Zieleń to życie 2015 - najpiękniejsze rośliny i stoiska | Green is Life 2015 - the most beautiful plants and stands

Po kilku latach przerwy wybrałam się na wystawę Zieleń to życie. Słyszałam niezbyt pozytywne opinie na temat wystawy, ale mi się podobało. Może dlatego, że tak dawno na niej nie byłam :)
Oczywiście wyszłam stamtąd obładowana folderami i z aparatem pełnym zdjęć, którymi chcę się z Wami podzielić.

STOISKA

Przede wszystkim moją uwagę zwróciło stoisko Szkółki Bylin Olgi i Marcina Dąbrowskich z mnóstwem kwitnących bylin:

Było tam kilka odmian jeżówek, m. in. przepiękna 'Southern Belle':

Kolejne piękne stoisko należało do CLEMATIS Źródło Dobrych Pnączy. Kto zna, ten wie, że to nie zaskoczenie :) Wśród wielu oryginalnych pnączy był m.in. cytryniec chiński i kolcowój szkarłatny, znany lepiej jako jagody Goji:

Wśród ładnie urządzonych stoisk należy wymienić również to należące do szkółki drzew, krzewów i bylin Bracia Dębscy:
oraz duże stoisko szkółki Szmit:

Zaciekawiła mnie także oferta Bunk Pflanzen, szkółki specjalizującej się w rozmnażaniu roślin z nasion. Są to gównie bardzo ciekawe gatunki drzew i krzewów. Z założenia takie rośliny są silniejsze i powinny mieć lepiej rozwinięty system korzeniowy.

ROŚLINY

Jeżeli chodzi o same rośliny, oprócz wyżej wymienionej jeżówki bardzo spodobały mi się dwie hortensje. Pierwsza to hortensja ogrodowa z serii 'Magical®' - 'Amethyst':

Druga to hortensja drzewiasta 'Pink Annabelle':


Kolejna ciekawa roślina to jarzmianka większa odmiany 'Abbey Road':


Moją uwagę zwróciły też róże: te z serii 'Babylon Eyes®' ze szkółki Hajdrowscy, m.in. słabo widoczna (w ogóle słabe zdjęcie, niestety) na pierwszym planie odmiana 'Pastel':


oraz róże ze Szkółki róż Hyżowie:


Oczywiście było wiele innych ciekawych roślin, ale niestety w słabych warunkach oświetleniowych mój aparat nie dawał rady. Ku pamięci poniżej zamieszczam ich listę:
- floksy wiechowate w wielu różnych kolorach na stoisku szkółki Ogrody o Zielonych Progach (a jak tam pachniało!),
- gaura biała na stoisku E-Clematis (urocza zwiewna roślina z delikatnymi kwiatami),
- liriope szafirkowata na stoisku Szkółki Bylin Barcikowscy (piękna),
- werbena patagońska na stoisku Majewscy Szkółka Roślin Wrzosowatych (wysoka, nie pachnie),
- lipa Henry'ego na stoisku holenderskiej szkółki J. D. Van De Bijl (jakie kwiaty!),
- malina 'Ruby Beauty' na stoisku... nie pamiętam, ale nazwa odmiany warta zapamiętania - piękny okrągły i niski krzaczek, nie takie długaśne pokładające się pędy.

Na koniec zapraszam do przeczytania postu dotyczącego Konkursu Roślin Nowości.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylko Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje…